Profiel

_

Lichtvormgevers is een onafhankelijke organisatie; succesvol in het ontwikkelen en realiseren van lichtprojecten en -producten waarbij het welbevinden van de mens centraal staat.

 

Elke dag werken wij met passie aan complexe en vernieuwende lichtconcepten die bijdragen aan kwaliteit van leven. Onze jarenlange projectervaring, opgebouwde kennis van licht en mens, en contacten met de innovatieve industrie leggen de basis voor waardevolle en spraakmakende resultaten.

De organisatie wordt geleid door Joannes Melis en Filip van der Heijden. Joannes Melis richt zich op psychonomische- en ontwerpvraagstukken. Filip van der Heijden is gespecialiseerd in lichtontwerp en regie van projecten.

Wij weten wat licht met mensen doet. Ontwerpen maatwerk oplossingen en begeleiden tot het eindresultaat. Door intensieve samenwerking binnen platte projectteams en met opdrachtgevers, versterken wij het integrale ontwerp en de projectrealisatie en streven naar een eindresultaat dat overeen komt met de verwachtingen, of deze zelfs overtreft.

Lichtvormgevers heeft een klein team, een platte, simpele organisatiestructuur met korte lijnen naar een flexibele schil. Zo zijn we wendbaar, spelen we snel op vragen in en houden we de kosten in de hand.

We zijn een organisatie met een Nederlandse mentaliteit, zoeken uitdagingen, zijn slagvaardig, inventief en effectief, houden van korte lijnen en open communicatie en werken graag samen. We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen.

Lichtvormgevers richt zich op de openbare ruimte en gebouwen, utiliteit, musea en retail. Binnen deze branches hebben wij een ruime staat van dienst opgebouwd. De kern van onze activiteiten ligt in Nederland, maar inmiddels hebben wij al veel projecten in het buitenland uitgevoerd, waaronder in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Luxemburg en ook buiten Europa.

 

Ons team

_

Joannes Melis

Houdt zich vooral bezig met conceptontwerp van omgevingen en lichtinstrumenten. Hij heeft zich gespecialiseerd in psychonomie.

 

Filip van der Heijden

Houdt zich vooral bezig met lichtconcepten van omgevingen en de regie van projecten.

 

Marieke Bosscher

Als office manager is Marieke houdt zij zich bezig met de (financiële) administratie, projectadministratie en marketing.

 

Niels van der Veen

Heeft embedded systems gestudeerd aan de TUd en houdt zich bezig met software- en hardware-ontwikkeling en 3D visualisaties.


Anita van de Ven
 

Is als grafisch ontwerpster vooral betrokken van het vormgeven van de huisstijl en presentaties.

 

Roel Borst
Is bouwmanager geweest bij onder andere Hema en MS Mode. Vanuit zijn (retail) ervaring binnen bouwprojecten houdt hij zich bezig met het relatiemanagement. 

 

Bernard Reuser en Rien Openneer  

Zij vormen onze "Raad van Advies"
.

Visie en Missie

_

We leven in een wereld waarin mensen steeds meer belang hechten aan kwaliteit van leven. De vraag naar producten en diensten die veel beter zijn afgestemd op de behoefte van individuen stijgt.

 

Met producten en diensten die elk moment kunnen veranderen, die gemakkelijk zijn te bedienen of zelfs automatisch zijn aan te passen aan de behoefte van het moment, kunnen we omgevingen leefbaarder maken. Er is behoefte aan betaalbare en duurzame producten en diensten, die een minimale footprint achterlaten.

Lichtvormgevers draagt op haar manier bij aan het leveren van producten en diensten die zorgen voor leefbare omgevingen, die gebruikersvriendelijk, mooi, doelmatig en duurzaam zijn. Lichtvormgevers levert een bijdrage aan een mooiere wereld door steeds te werken aan de verbetering van doelmatige, mooie en gemakkelijk te bedienen producten, die een minimale belasting zijn voor onze planeet.

De toegepaste materialen zijn duurzaam. We maken gebruik van materialen die zo min mogelijk vragen van onze wereld. Het energieverbruik en onderhoud blijft zo laag mogelijk. Maar ook zijn de door ons ontwikkelde armaturen nagenoeg geheel cradle to cradle. Nadat de armaturen economisch zijn afgeschreven, kunnen ze terug naar Lichtvormgevers en zorgen wij voor een verantwoord hergebruik.

Lichtvormgevers kan dit bereiken door het toepassen van vooruitstrevende technieken als instrument om doordachte lichtconcepten te faciliteren. Door onze nauwe connecties met de industrie zijn wij telkens in staat om de laatste innovaties toe te passen om het licht nog beter aan te laten sluiten op de behoefte.

 

Rol
Lichtvormgevers is een lichtregisseur met jarenlange ervaring in alle facetten van een lichtproject. Hierdoor hebben wij de mogelijkheid om tijdens het hele project een gids te zijn en opdrachtgevers te brengen naar het gewenste eindresultaat. Maar ook kunnen wij worden gevraagd voor deeloplossingen en weten ons dan vanuit eigen ervaring goed in te leven in de rol van de andere teamleden.

Lichtvormgevers bedenkt lichtconcepten maar ontwikkelt ook inventieve producten, die kunnen worden gebouwd en getest in onze eigen modellenwerkplaats. We zijn dus denkers en makers. Lichtvormgevers werkt samen met innovatieve partners. Wij zijn innovatiepartner van gerenommeerde hoogwaardige industrie zoals Philips, Valmont en WAGO, maar ook van kennisinstellingen als TU Eindhoven, Avans Hogeschool en Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zo weten we onze kennis steeds weer te vergroten en deze direct te integreren in onze lichtprojecten.

 

Werkwijze

_

Onder onze regie worden de lichtprojecten begeleid naar het gewenste eindresultaat. Onze werkwijze bestaat uit 4 stappen.

Analyse
Wij analyseren de gebruikersgroepen, de functie van de ruimte, de identiteit van de organisatie, het ontwerp van de architect en de mogelijkheden van de ruimte.

Lichtconcept
We ontwikkelen een lichtvisie, de kaders van het lichtontwerp. Vervolgens werken we het lichtbeeld uit; alle vormen van licht worden integraal benaderd, vormen een samenhangend geheel en zijn afgestemd op de omgeving en op het optimaal functioneren van mens en omgeving. Deze visie wordt verder uitgewerkt in ons lichtontwerp, waarin we specifieker in gaan op type lichtinstrumenten, positie etc.

Engineering
Indien het lichtconcept met standaard producten niet optimaal kan worden gerealiseerd, zijn wij in staat om maatwerk lichtinstrumenten verder uit te werken en te laten produceren.

Realisatie
Tijdens de realisatie kunnen wij zorgen voor een kundige begeleiding van het projectteam, waardoor het eindresultaat voldoet aan de verwachtingen.

 

Filip van der Heijden
https://www.lichtvormgevers.com/
nl