Toegankelijkheid en Omgevingsgericht Lichtontwerp (OGLO)

_

Toegankelijkheid stond op 6 juni 2024 centraal op de stand van Koninklijke Visio en het Lichtontwerpatelier van OVLNL.

Ook Filip van der Heijden (co-voorzitter van het Lichtontwerpatelier en mede eigenaar van Lichtvormgevers) en Joannes Melis (mede eigenaar van Lichtvormgevers) waren onderdeel van de bezetting.

Via een VR-bril konden experts die werken aan een goed functionerende openbare ruimte de wereld door de ogen van een slechtziende ervaren.

Het besef groeit hierdoor over hoe inrichting en goed licht kunnen bijdragen aan mensen met een visuele beperking. Er zijn naar schatting 750.000 mensen in Nederland die veel problemen ondervinden om zich zelfstandig in het donker door de openbare ruimte te bewegen, en maar liefst 2 miljoen mensen die hier moeite mee hebben (CROW, 2022).

 

De 3 toegankelijkheidspijlers van Visio

Licht: we creëren of beheersen lichtbronnen om de wereld goed waar te nemen

Onderscheid: we maken individuele elementen zichtbaar, voelbaar of hoorbaar

Logica: we maken navigatie van A naar B zo laagdrempelig en veilig mogelijk

 

Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp

Het handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp (OGLO) dat in september wordt uitgebracht door OVLNL, besteedt aandacht aan dit belangrijke aspect. Het blindelings toepassen van richtlijnen in moderne planontwikkeling kan leiden tot problemen zoals overmatig energieverbruik, lichthinder en ontoegankelijkheid voor senioren en visueel gehandicapten.

Het is van essentieel belang om de toegankelijkheid en veiligheid van de openbare ruimte te verbeteren, aangezien dit een fundamenteel recht is voor iedereen. Met de groeiende groep mensen met een visuele beperking is het cruciaal om hier aandacht aan te besteden.

Synergie tussen landschapsontwerp, stedenbouw en lichtontwerp kan de toegankelijkheid verbeteren zonder simpelweg meer licht toe te voegen.

Betere toegankelijkheid voor slechtzienden en andere kwetsbare groepen voorkomt daarnaast extra gemotoriseerd verkeer, zoals korte taxi ritten. Toegankelijkheid draagt zo indirect ook bij aan duurzaam verkeer. En direct aan de gezondheid omdat mensen langer van A naar B blijven lopen.

 

#omgevinggerichtlichtontwerp #OGLO #toegankelijkheid #lichtontwerp #samenwerken #holistich #integraal #interdisciplinair #ketengericht

 

 

https://www.lichtvormgevers.com/
nl