Ichthushof, binnentuin op de metro

_

De Ichthushof is gebouwd op de Kop van Zuid in Rotterdam. Het ontwerp voor deze belangrijke en representatieve omgeving komt van de hand van Erick van Egeraat. Het project is een combinatie van civiel-technische en diverse bouwkundige werkzaamheden. Facetten zoals drainage, grondwerk, heiwerk, betonwerk, natuursteen, metselwerk, bestrating en diverse in het oog springende staalconstructies komen voor in dit unieke ontwerp van de Binnentuin Ichthushof. Ook aan de verlichting is speciale aandacht besteed. Het drukke stedelijke gebied en de aanwezigheid van de metrolijn vraagt om diverse organisatorische vaardigheden. Deze uitgangspunten maken dit project tot een mooie uitdaging.


Lichtontwerp, engineering en realisatie

Bij het lichtontwerp en de bijzondere lichtmasten moest Lichtvormgevers rekening houden met de esthetische wensen van Erick van Egeraat en de bijzondere ondergrond. Aan de vorm en afwerking van de mast werden hoge eisen gesteld. Het licht is geheel in de piramidevormige mast geïntegreerd. Daarnaast zijn aan de voet lichtprojectoren geplaatst en wordt het licht via glasvezel strengs door de mast naar verschillende compacte armaturen in de mast getransporteerd. Onderhoud met hoogwerkers is, door de maximale wegdekbelasting van de onderliggende metro, niet mogelijk. Door de lichtbron aan de voet van de mast te plaatsen is het niet meer nodig om hoog in de mast te vervangen.

 

Samen werken

In dit project heeft Lichtvormgevers intensief samen gewerkt met Erick van Egeraat (ontwerp), Imtech (installatie) en Valmont (producten van lichtmasten). Op deze wijze zorgde alle competenties voor een optimaal eindresultaat.

https://www.lichtvormgevers.com/
nl