Lichtplan biedt Leeuwarden natuurlijk, beïnvloedbaar licht

_

Lichtplan biedt Leeuwarden natuurlijk, beïnvloedbaar licht
Een wereldprimeur, omdat inwoners zelf met een web app de lichtsterkte voor 24 monumentale panden kunnen beïnvloeden en met dezelfde web app ook informatie kunnen krijgen over het monument.

 

Het lichtconcept is zo uniek omdat het het eerste systeem is waarbij mensen op straat zelf het licht tijdelijk via een mobiele internet device (smartphone of tablet) kunnen beïnvloeden. Zo kan je de lichtsterkte aanpassen en tevens ook informatie verkrijgen over de historie van het pand.
Bij de ontwikkeling van een nieuwe technologie ontstaan er altijd vragen over het gebruik. Een veel gestelde vraag is: wat te doen als meerdere mensen het systeem willen bedienen? Uit onderzoek blijkt dat mensen bij zulke publieke aangelegenheden eerder samen gaan werken. Zo ontstaat er een gedeelde, plezierige ruimte voor iedereen en sociale cohesie op straat. Dit project kan gezien worden als een kennisproject, waarin we gaan leren hoe mensen reageren. 


Natuurlijk licht
In het lichtplan wordt geen gebruik gemaakt van het veel geziene oranjekleurig licht of spots. Dat licht verkleurt de gevel, verblindt de passant en legt slechts lichtaccenten op stukjes van de gevel. De gevel lijkt dan donker met hier en daar een lichtaccent. De gevels zijn ontworpen door goede architecten, die de val van het daglicht als ontwerp uitgangspunt hebben genomen. Daglicht valt uniform, en vaak vanuit een richting, op de gevel. Er is een speciaal optiek ontwikkeld dat het licht uniform over de gevel strijkt. Door toepassing van de beste LED technologie van Philips wordt de kleur en textuur van de gevel natuurgetrouw weergegeven. Het nieuwe armatuur laat op deze wijze de gevel zien zoals hij eigenlijk is ontworpen.

 

Innovatief armatuur, geïntegreerd in gevelbeeld
Het led-armatuur bestaat uit een compact profiel dat lijkt op een vensterbank, waardoor hij weg valt tegen de gevel. Het licht schijnt hierbij indirect op de gevel. In een speciaal ontworpen reflector wordt het licht eerst gereflecteerd, waardoor de verblinding, lichtvervuiling en energieverbruik tot een minimum worden teruggedrongen.

De LED-technologie bestaat uit een lineaire LED lijn van Philips met een hoge kleurweergave waardoor de kleuren en textuur van de gevel in volle glorie uitkomen. De laatste generatie LED's technologie is daarnaast extreem duurzaam. De LED's zijn erg efficient (>150Lm/Watt) en hebben een levensduur van 15 tot 20 jaar. De toegepaste drivers van Philips zijn een ideale combinatie en zijn gemaakt voor extreme omstandigheden. In combinatie met de speciale Philips "Surge Protector" wordt de elektronica beschermd tegen piekspanning van het openbare stroomnet. 

Dit bootst een natuurlijker, uniform licht na en omdat het licht naar boven schijnt verblindt het de passant niet.

 

De innovatieve web app, lichtbediening en informatieverstrekking

Het lichtconcept is in eerste instantie gemaakt voor 24 geselecteerde monumenten. Leeuwarden telt 321 gemeentelijke monumenten en er zijn 723 rijksmonumenten ingeschreven. Daarmee behoort het tot de steden met de meeste monumenten van Nederland. Het lichtplan heeft dus niet als doel enkele gebouwen in het licht te zetten, maar om te tonen en te vertellen over de architectuur van de stad als geheel.

Via deze web app kan het licht worden bediend, maar kan ook informatie over de stad worden gegeven. Het is dus ook mogelijk om informatie te verstrekken over gebouwen, beelden, fonteinen etc. die niet zijn aangelicht. Zo ontstaat er in de cloud een server die meerdere functies kan dienen. Deze app is door de stad te beheren en door mensen op straat te raadplegen of zelfs te bedienen.

 

Kennisproject: innoveren, implementeren, evalueren en verbeteren

Dit project wordt door Lichtvormgevers aangegrepen om haar ideeën over aanlichten, bedienen en informatie verstrekken verder te ontwikkelen. Lichtvormgevers ziet het als een kennisproject, zodat het innovatieve concept kan worden geïmplementeerd, geëvalueerd, bijgesteld en verbeterd. Zo kan Leeuwarden een 'Living Lab' worden. Het doel is om hogescholen en kennisinstellingen in het Noorden hierbij te betrekken om er samen aan te werken.


Werelds denken, lokaal werken

Lichtvormgevers heeft wereldwijd contacten met bedrijven en organisaties, waardoor hoogwaardige kennis en productie kan worden geïmporteerd indien deze lokaal niet aanwezig is. De doelstelling is om in samenwerking met lokale bedrijven de lichtadviezen, een deel van de productie, de assemblage en de installatie te realiseren. Dat is goed voor de werkgelegenheid en duurzaam. Het noorden van Nederland heeft het ontwikkelen van een kenniseconomie hoog op haar agenda staan. Dit project zorgt ervoor dat de kennis lokaal wordt opgebouwd bij studenten en bedrijven, dat zorgt voor een duurzame kennisontwikkeling in de regio.

 

 

https://www.lichtvormgevers.com/
nl