Merwede, nieuwe stadswijk in Utrecht

_

De lichtvisie

De door Lichtvormgevers geschreven lichtvisie voor Merwede zorgt ervoor dat de zorgvuldig ontworpen aantrekkelijke openbare ruimte op ooghoogte in de ochtend, avond en nacht zichtbaar blijft. Merwede heeft een unieke woonkwaliteit, een hoge verblijfskwaliteit in de openbare ruimte, een groen en bruikbaar dakenlandschap en een uniek stadsbeeld.

De openbare ruimte wordt maximaal ingericht als verblijfsruimte, noodzakelijk in een hoogstedelijke wijk. Merwede kenmerkt zich door beleefbaar groen in de autovrije, gezonde, duurzame en levendige stadswijk. Tevens wordt gezocht naar een zo harmonieus mogelijke balans tussen het welbevinden van mensen, flora en fauna. Hierdoor blijven de eigen bewoners van Merwede en Utrecht aan de wijk gebonden. De identiteit en het gevoel van trots worden versterkt en het wonen wordt zo aangenaam mogelijk gemaakt.

Het karakter van Merwede, dat de wijk overdag zo aantrekkelijk maakt, willen we in de avond zichtbaar en voelbaar houden. We weten en willen dat een belangrijk deel van het gebruik van de stadswijk zich na zonsondergang afspeelt. In nauwe samenwerking met het ontwerpteam en ingenieursbureau van het project ontwikkelde Lichtvormgevers de lichtvisie. Het kunstlicht leidt en verleidt, verrast en verbaast mensen door accenten te leggen en de wijk zichtbaar te maken. 

 

Voorlopig lichtontwerp
In het voorlopig lichtontwerp vertalen we de ambities uit de lichtvisie naar technische lichtoplossingen.
Per karakterplek zijn verschillende analyses gedaan, waarbij de posities van bomen, voet- en fietspaden, verblijfsplekken en speelobjecten in Merwede digitaal worden nagebootst. Hierna worden de mogelijke posities van lichtinstrumenten, zij het aan mast, overspanning of aan de wand, door middel van lichtberekeningen getoetst aan de lichtopbrengst en het zichtcomfort dat vanuit deze posities gerealiseerd kan worden.
Zowel de lichtinstrumenten als ook de posities van lichtinstrumenten zelf worden onderzocht. Om algemeen licht op gevels en wegdek te kunnen combineren met het accentvolle licht op bijvoorbeeld verblijfsplekken en speelobjecten, wordt per lichtmast gebruik gemaakt van een mix van armaturen. Deze armaturen variëren van sterk gekaderde accentspots tot zacht diffuse lichtobjecten.
Aangezien elke karakterplek anders is, wordt de lichtmastafstand en -hoogte afgestemd op gebruik, oppervlak en de identiteit van de omgeving. Waar op sommige plekken een grote lichtmasthoogte en -dichtheid gewenst of zelfs een noodzaak is, wordt op andere plekken gebruik gemaakt van een extra grote mastafstand en worden de lichtmasten zo veel mogelijk op de achtergrond geplaatst.

https://www.lichtvormgevers.com/
nl